Fotografie

 

Opdracht 1:

 

  1. Alle foto’s zijn zwart-wit , ook kijken alle personen heel serieus/boos.
  2. Ten eerste zijn de foto’s in tijdschriften niet vaak in zwart-wit, ook worden de foto’s in tijdschriften wat spannender/interessanter gemaakt om naar te kijken en dit is niet echt van toepassing bij Anton Corbijn.
  3. U2: uitdagend, serieus, opdringerig. ze kijken erg serieus en alsof je geen problemen met hun moet zoeken.

David bowie: breekbaar, verdoofd. Hij lijkt in een hele kalme slaap te zijn en onbewust van zijn omgeving zonder enige stress.

Elvis costello: speels, humoristisch. Hij zit erbij alsof niks hem echt interesseert, maar doordat hij achterover met zijn gitaar zit is hij toch wel met iets bezig maar niet heel serieus met volledige aandacht.

Miles davis: weemoedig. Hij kijkt erg gespannen/bang alsof hij iets vreselijks ziet gebeuren maar er niet iets aan kan doen omdat hij er niet boos uit ziet.

  1. Die van Miles davis omdat hij een overduidelijke gezichtsuitdrukking heeft en de foto maakt me ook nieuwsgierig naar wat er in de ogen van hem gebeurt.
  2. De foto is recht van voren genomen en alle gezichten zijn duidelijk te zien. Ze zien er erg stoer en uitdagend uit vanwege de serieuze blikken en hun zelfverzekerde houdingen. Wat mij ook opvalt is dat de linker persoon een beetje schuin achter de persoon staat met het witte hemd alsof hij hem steunt.
  3. Hij valt het meeste op van de groep vanwege zijn witte hemd en hij staat ook een beetje in het midden. Als zanger van een band ben je ook het middelpunt waar het meest van je aandacht heen gaat.
  4. Ze beelden de uitdrukking “horen, zien en zwijgen” uit.
  5. Nee, bij de foto van REM hebben ze allemaal een andere pose. In tegenstelling tot de foto van U2 hebben ze dezelfde statische pose recht kijkend in de camera.

 

Opdracht 2:

 

  1. Om verschillen te laten zien tussen heel veel verschillende culturen op het gebied van mode en wat voor kleding zij dragen.
  2. Ik vind het wel goede portretten omdat je meteen een goed beeld krijgt van de verschillende personen en wel een beetje kan raden in wat voor cultuur zij leven. Alleen vind ik dat het doel wel wat beter nagestreefd had kunnen worden door nog de persoon in zijn/haar leefomgeving te plaatsen zodat de achtergrond de cultuur van de persoon nog duidelijker kan maken, ik krijg nu namelijk als ik naar de foto’s kijk meer het gevoel alsof ik een online kledingwinkel bekijk.
  3. Nee want als je maar 1 aspect laat zien dan krijg je ook een minder goed beeld van een bepaalde cultuur. Hoe meer je van een cultuur te zien krijgt hoe beter je je kan inbeelden wat voor cultuur het is.
  4. nummer 153.(grand hello tour-amsterdam 2014) spreekt mij het meest aan omdat je van 1 persoon veel verschillende beelden te zien krijgt met hele verschillende outfits maar die toch 1 cultuur aangeven.

 

Opdracht 3:

 

  1. Ik zie een man staande in een vintage hotel, de man heeft over zijn hoofd een lichtgevende lampenkap. Hij staat in een smoking met een krant onder zijn arm. De man heeft duidelijk geposeerd voor het werk, dat zie je aan de houding van zijn lichaam. Het werk is ‘en profil’ gemaakt. Er zit diepte in het schilderij die gecreëerd word door het licht.
  2. Licht, attributen, pose, compositie, model, sfeer, kleur, decor.
  3. - De werken zijn beide surrealistisch.

     - De man is in beide werken in een smoking gekleed.

     - Er wordt bij beide werken gebruik gemaakt van een licht-donker contrast.

  1. Ja, je zou de foto’s zeker surrealistisch kunnen noemen omdat de personen die gefotografeerd zijn wel echt zijn maar ze in een geschilderde achtergrond geplaatst zijn die ook soms nog eens boven de werkelijkheid zijn. Er is bijvoorbeeld een werk waarbij iemand met een zaklamp naar voren schijnt maar de lichtstraal een grote bocht maakt waardoor het weer in zijn eigen ogen komt.
  2. ik denk dat Hocks eerst bedenkt wat hij gaar doen, en dat hij dan de achtergrond schildert zodat hij de foto die hij later maakt van de echte persoon goed in het werk kan plaatsen.

 

 

Opdracht 4:

 

  1. Ik krijg de indruk dat ze mensen wilt uitbeelden die zich anders voelen dan ze zijn. Met name jonge mensen die volwassen gedachtes hebben en oude mensen die zich juist weer jong (willen) voelen.
  2. Ik denk dat ze wil zeggen dat je je vrij moet voelen als het gaat over jezelf zijn
  3. Ze is naar mijn mening daar heel erg in geslaagd omdat mijn eerste reactie een soort verbaasde reactie is omdat het niet zo is als we gewend zijn maar eigenlijk kan het gewoon en moet je ook je vrij voelen om te zijn wie je bent en ik vind dat ze dat goed laat zien hier.

opdracht 4B:

 

  1. Het eerste mogelijke argument dat bij me op komt is dat kinderen nog niet zo vroeg geconfronteerd moeten worden met seksuele onderwerpen en dat het kind het breiwerkje bovendien waarschijnlijk niet zelf gemaakt heeft.
  2. Dat iedereen de vrijheid heeft om te doen wat die wil en dat niemand gedwongen is bij het maken tot deze foto’s.
  3. Het gebruiken van iets dat je aandacht trekt zoals het gebruiken van een kind met iets dat voor enige ophef kan zorgen zodat mensen ook echt over de foto’s gaan nadenken.

 

Opdracht 5:

 

  1. Ja, je ziet namelijk dat iemand make-up op heeft maar dat het wel precies op de manier gedaan moest worden dat zij zou willen en een styliste zou dan er het beste raad mee weten.
  2. Ik ben het deels wel eens omdat je bijvoorbeeld een foto ziet van een meisje waar het bij lijkt alsof ze net gehuild heeft omdat haar mascara niet meer goed zit. Ook valt het me op dat ze op sommige foto’s in een lege ruimte staan waardoor je toch een indruk krijgt dat ze kwetsbaarder zijn.
  3. Wat mij het meeste opvalt is kleurgebruik. Bij de foto’s met een witte achtergrond krijg ik soms het gevoel dat ze in een leegte zitten.

 

Opdracht 6:

 

  1. Dit is zeker een heel goed voorbeeld van een staatsieportret omdat er heel duidelijk wordt laten zien wat voor functie Maxima heeft en de foto wordt ook nog eens in een adellijke zaal gemaakt en je ziet duidelijk alle pracht en praal.
  2. Maxima draagt een fel witte jurk die licht lijkt te geven en de achtergrond is belicht met warm zacht licht waardoor Maxima helemaal naar voren komt en het wordt ook wel duidelijk dat de persoon belangrijk is op deze foto door deze manier van kleur-/lichtgebruik.
  3. Trots en vrouwelijk
  4.  Wat mij betreft zullen de foto's van Maxima, gemaakt door Erwin Olaf, niet dezelfde kracht hebben als de foto's in zwart/wit weergegeven zouden worden. De kleuren spelen voornamelijk een grote rol bij de afbeelding van Maxima in een zaal met kroonluchters en de afbeelding van Maxima die tussen bloemen en bladeren poseert. De kleuren spelen bij deze foto's een grote rol, omdat daardoor duidelijk maxima centraal staat, door het contrasten tussen de witte jurk van Maxima en de zaal met de gele gloed valt Maxima erg op in de foto. Bij de foto waarin Maxima poseert tussen de bloemen en bladeren spelen de kleuren een belangrijke rol, omdat hierbij de jurk die Maxima aan heeft dezelfde kleur is als de bloemen om haar heen, dit creëert een mooi beeld. Verder zijn de portretten van Maxima ook krachtiger door het gebruik maken van kleur, omdat hierdoor haar mond, ogen en haar uit de foto springen. 

 

1. Ik ben het eens en oneens met de stelling dat je het geen staatsieportret kan noemen, omdat de inbreng van de fotograaf zo dominant is. De foto in de zaal en de foto waarin Maxima tussen bloemen en bladeren poseert zie ik niet als een staatsieportret. Bij een staatsieportret zie ik een foto voor me waarin de gene die gefotografeerd wordt, wordt afgebeeld zonder opvallende achtergrond. De gene van wie de foto wordt gemaakt staat centraal, en de rest om hem of haar heen speelt geen rol. De andere twee portretten van Maxima, gemaakt door Erwin Olaf, zie ik wel als staatsieportretten. Maxima staat in deze afbeeldingen centraal, de achtergrond is simpel en de focus word totaal op Maxima zelf gelegd. 

1. De afbeelding zou een campagne voor een horror film of een heavy metal nummer kunnen zijn in mijn ogen. De foto geeft me een depressief gevoel, de foto brengt ook negatieve gedachtes in me op. De man in de foto kijkt kwaadaardig en de mond van de man is erg vreemd. De foto doet me denken aan een aantal horrorfilms die ik in mijn verleden heb gezien. Verder doet het me dus denken aan een heavy metal nummer, omdat heavy metal muziek vaak depressief is, de afbeelding komt op veel manieren overeen met een poster van een heavy metal nummer die ik ooit eerder ergens heb gezien.

7. 

1.  

- Anton Corbijn : Depressief, emotie en zwaarmoedig

- Ellie Uyttenbroek : Figuratief, eenheid en mode

- Teun Hocks : Surrealisme, sfeervol en nostalgies

- Margi Geerlinks : kwetsbaarheid, ouderdom en menselijkheid

- Rineke Dijkstra ; portretten, intens en puur

- Erwin Olaf : Klassiek, ethisch en vervreemdend

 

1. De foto's gemaakt door Teun Hocks, omdat zijn werken me aan het denken zetten. Het brengt veel verschillende gedachtes op. Over het algemeen ben ik groot fan van surrealistische kunst. Ik vind de combinaties tussen de simpele objecten, die een surrealistische sfeer weten te creëren, erg mooi. De beelden die Teun  Hocks maakt blijven ook lang in me hoofd hangen. Wat ik ook mooi aan zijn foto's vind is dat hij vaak zelf ook in de foto's voorkomt.

2. De achtergrond van het werk van Teun Hocks waarin Hock in een doos ligt voor een aantal wolkenkrabbers spreekt mij het meest aan. Het contrast tussen de natuurlijke duinen en de wolkenkrabbers spreekt mij erg aan, dat is wat mij betreft een ideale combinatie, een stad aan de kust. Verder spreekt de rest van het decor me ook erg aan, hij geeft het gevoel dat hij leeft als een zwerver, terwijl die een chique pak aan heeft. De simpele attributen zoals kranten en boeken vind ik mooi terug komen in de werken van Teun Hocks. 

3. Ik houd van kleuren foto's. 

4. De mooiste foto die ik gezien heb is de foto van Teun Hocks waarin je een man zichzelf probeert op te warmen achter een geschilderde open haard.

En de rede dat deze foto mij het meest aanspreekt is de simpele kleuren die er gebruikt worden, de sfeer die de foto creëert en het gevoel dat ik erbij krijg. Verder vind ik het een foto die veel sfeer in een huis zou kunnen creëren, zelf wel ik later graag een sfeervol huis. De foto van Teun Hocks zou ik graag in me woonkamer willen ophangen. 

 5. Mijn portret zou ik door de volgende fotograaf laten maken : Erwin Olaf.

 
 
 
 
© 2016 - 2017 Portfolio-moritz.jouwweb.nl